Stichting FttX Certificering

B5 - Patchmonteur PoP

  1. Home
  2. /
  3. Overzicht FttX certificaten
  4. /
  5. B5 – Patchmonteur PoP

Voor wie?

Met het B5-certificaat kan je volgens toegangsprocedures en huisregels van de netwerkeigenaar patchverbindingen maken en verwijderen in PoP-locaties. Je kan onder meer aantoonbaar optische connectoren controleren en koppelingen en vezels verantwoord reinigen. Je beschikt met het certificaat ook over de nodige basiskennis van glasvezel, zoals het principe van lichtgeleiding in een glasvezel, de opbouw van een glasvezel, verschillende vezeltypes en de begrippen demping, reflectie en macro- en microbending.


Geldigheid

Het B5 certificaat is vijf jaar geldig. Daarna moet je weer examen doen. In het Certificatenregister kan je de geldigheidsduur van het certificaat controleren.


Kosten

De kosten voor het examen bedragen € 350,- ex BTW.


Vrijstelling

Heb je al een geldig certificaat Patchmonteur Huisaansluitingen van KPN/Glashelder, Optische verdelers en Netwerkcomponenten van Dirksen, Instructie Patchen van BAM Telecom of Gecertificeerd Monteur Allround Glasvezeltechnieken van Klict? En is dat behaald vóór 1 augustus 2024? Dan ben je vrijgesteld tot de geldigheidsduur van dat certificaat verloopt. Nadat de looptijd van je oude certificaat verloopt kan je verlengen naar het nieuwe FttX certificaat door hiervoor examen af te leggen.

B5 - 02 Patchmonteur PoP