Stichting FttX Certificering

Over ons

  1. Home
  2. /
  3. Over ons

Over ons

De stichting FttX Certificering beheert de branchebrede personencertificering voor FttX glasvezelprofessionals. We willen dat telecomprofessionals die werkzaamheden uitvoeren aan glasvezelnetwerken deskundig zijn en blijven. De stichting zorgt er voor dat monteurs aantoonbaar over dezelfde competenties beschikken. Met onze certificering borgen we dus het vakmanschap en de kwaliteit van de hoogwaardige glasvezelinfrastructuur voor de toekomst.


Er zijn tien separate certificaten voor verschillende werkzaamheden aan glasvezelnetwerken: van Fiber to the Home tot het glasvezel-hoofdnet. Met de certificaten tonen monteurs en andere glasvezel-technici hun competenties en deskundigheid aan. De certificaten worden in de glasvezelbranche breed erkend.


Branchevereniging NLconnect, KPN, VodafoneZiggo, DELTA Fiber, Open Dutch Fiber, Eurofiber, T-Mobile (nu Odido) en stichting SECT namen in 2021 het initiatief om te komen tot de FttX certificeringsregeling.


De werkwijze van de stichting lijkt op die van het CBR: we organiseren examens en verstrekken certificaten, maar laten de opleidingen aan de markt.

Voor de te behalen certificaten stellen we eindtermen vast waaraan de kandidaten moeten voldoen. Ook worden toetsmatrijzen opgesteld waarmee opleiders hun lesstof kunnen ontwikkelen. Kennis en vaardigheden worden vervolgens getoetst middels theorie- en praktijkexamens. De stichting certificeert tevens de locaties waar de examens worden gehouden.