De stichting FttX Certificering heeft de inschrijving geopend voor het eerst certificaat dat via de stichting behaald kan worden. Monteurs die FttH-klantaansluitingen maken – in jargon: HAS-monteurs – kunnen hiervoor nu examen doen. Dat geldt ook voor het examen meettechnicus glasvezel.
Certificaat voor na-aansluiten glasvezel
Voorzitter Mathieu Andriessen: ‘De afgelopen tijd zijn er miljoenen glasvezelaansluitingen gemaakt, maar die zijn nog niet allemaal in de meterkast afgemonteerd. De komende jaren moeten er dus nog veel na-aansluitingen worden gemaakt en het is van het grootste belang dat de HAS-monteurs hiervoor over de juiste competenties en kwalificaties beschikken’. Het eerste certificaat dat kan worden behaald is daarom BC2, oftewel het certificaat voor de ‘monteur FttH-klantaansluitingen’. Ook het certificaat B5 Patchmonteur PoP is inmiddels beschikbaar.
Monteurs kunnen zich inschrijven via www.fttxcertificering.nl. Daar is ook te vinden bij welke opleiders zij zich op het nieuwe examen kunnen voorbereiden.
Vrijstelling en gefaseerde invoering
Bestaande diploma’s en certificaten zoals van BAM, Dirksen/CBT, KLICT en KPN Glashelder worden tot hun verloopdatum gelijkgesteld aan de FttX-certificaten. Na de verloopdatum is voor een branchebreed certificaat een (her)examen nodig. Hoe deze overgangsregeling er precies uitziet en meer informatie over aanvraag van een FttX-certificaat onder genoemde vrijstelling, is na te lezen op www.fftxcertificering.nl
De stichting streeft naar een gefaseerde branchebrede invoering van de nieuwe certificering door glasvezelpartijen. Andriessen: ‘De eerste operators hebben inmiddels aangegeven de certificering op te nemen in hun uitvraagpakket richting aannemers. Samen met de overgangsregeling geeft dat de markt de ruimte om gefaseerd over te gaan naar de nieuwe kwaliteitscertificaten’.
Branchebrede certificering
De stichting FttX Certificering beheert de branchebrede certificering voor FttX glasvezelprofessionals, waarmee het vakmanschap en de kwaliteit van de glasvezelinfrastructuur voor de toekomst wordt geborgd. De stichting is mede vanuit brancheorganisatie NLconnect opgezet en werkt aan 10 separate certificaten voor verschillende werkzaamheden aan glasvezelnetwerken. Dit jaar worden de overige acht certificaten ontwikkeld en ingevoerd. Het betreft certificaten voor FttH maar ook voor werkzaamheden aan het glasvezel-hoofdnet.
Bestuur en College van Deskundigen
Het bestuur van de stichting wordt gevormd door KPN, VodafoneZiggo, Open Dutch Fiber, GlasDraad, branchevereniging NLconnect, VIB Netwerken en Baas BV.
Binnen de stichting is ook een College van Deskundigen actief, dat met toetsmatrijzen, eindtermen en examenopgaven de eisen voor de examens opstelt. Dit college wordt gevormd door medewerkers van BAM Telecom, Circet, DELTA Fiber, Dirksen, Eurofiber, Exclusion infra, Klict, KPN, Open Dutch Fiber, Van Gelder Telecom, VIB Netwerken, VodafoneZiggo en VolkerWessels Telecom.